Barion Pixel

A COVID mire jó?

A COVID mire jó?

Hogy mire jó a COVID?

A COVID semmire nem jó! – felelnék sokan. Csak bajt okoz és szenvedést!

Valamiért mégis itt van velünk!

A sok rossz hatása mellett, próbáljuk meg másképpen is látni. Úgy tartja az egyik mondás, hogy

“Minden rosszban van valami jó!”

Én szeretem ezt az optimista szemléletet és próbálom eszerint élni az életemet. Segít, hogy a nehézségekből a pozitívumokat is észrevegyem. Sokszor megtapasztaltam:

A rossz dolgokból és küzdelmes időszakokból lehet “igazán építkezni”,

emberileg jobbá és lelkileg erősebbé válni.

A problémát szeretem feladatnak hívni. A feladat kihívást jelent, amelyet meg kell oldani.

Mire jó mégis a COVID?

A Covid helyzet arra lehet jó, hogy tanuljunk! Tanításnak is vehetjük, ha akarjuk! Ez egy nehéz lecke. Az élet tanít valamire, ha észrevesszük! Hogy kit, mire tanít, az is egyénenként változik.

A COVID miatt előtérbe került rossz érzéseket, gyakoroljuk kezelni, amely tudatosabb érzelmi önirányítást eredményez.

A COVID ránk gyakorolt hatása és a kollektív fájdalomtestünk miatt is, mindannyian szenvedünk. Sok negatív érzés kerít minket hatalmába. A szegénységtől való félelem, a szeretteink elvesztésétől való félelem, a betegségtől való félelem és a haláltól való félelem. Mind egyszerre tombol bennünk és ezt a COVID vírus okozza. Bizony ez borzasztóan megterhelő mindannyiunk számára. Azonban a lelki állapotunk befolyásolható és irányítható. Tudunk tenni magunkért, hogy könnyebben elviseljük a jelenlegi helyzetet, amíg rendeződnek a dolgok. Vigyázzunk a lelki egészségünkre! Gyakoroljuk az érzéseinket észrevenni, felismerni és befolyásoljuk a gondolatainkkal. Ne engedjük, hogy eluralkodjanak rajtunk a negatív érzések!

 • Merítsünk erőt egymásból, szeretteinkből!
 • Erősítsen a hitünk és bízzunk benne, hogy csak néhány hónapot kell átvészelnünk így!
 • Az is könnyebbé teheti a mindennapjainkat, ha beszélgetünk a bennünk felgyülemlett érzésekről, a félelmeinkről és kiadjuk magunkból.
 • Legyünk tudatosabbak a bennünk zajló folyamatokra!
 • Próbáljuk nyakon csípni, hogy miért viselkedünk másként, milyen érzelmek irányítanak bennünket, amikor konfliktusba kerülünk magunkkal vagy másokkal!
 • Próbáljunk türelmesebbek és empatikusabbak lenni egymással, hiszen “egy cipőben járunk”!

Tanítsuk meg a gyerekeknek is az érzelmeket és azok kifejezését, tudatosítását. Most, hogy mindenki maszkot hord, a gyerekeknek nehezebb a kommunikáció. Nem látják a felnőttek arcmimikáját, amely segítette őket az érzelmek beazonosításában. A legjobb, ha már kis koruktól kezdve, otthon a szülőktől sajátíthatják el az érzelmi intelligencia alapjait.

Tanulunk megbecsülést és hálát érezni a COVID következtében.

Jobban megbecsülni azt, amink van és örülni neki. Megbecsülni szeretteinket és azokat az embereket, akik nap mint nap ebben a nehéz helyzetben is helytállnak. Hálát érezni azok iránt, akik segítséget nyújtanak, akik ilyen körülmények között is teszik a dolgukat. Hálát érezni az életünk, az egészségünk, a családunk iránt. Megbecsülni barátainkat, kollégáinkat, munkahelyünket.

Tanulunk értékrendet változtatni.

Megváltoznak a prioritások, áthelyeződnek a hangsúlyok. A sok pénz most nem segít. Mindannyian egyformák vagyunk és bármelyikünk lehet beteg. Fontosabbak lesznek az emberi kapcsolataink és a tárgyi eszközök csak ezután következnek. Megtanulunk pazarló életmód helyett beosztónak lenni, örülni és beérni a kevesebbel is. Jobban értékeljük a szabadságot és a lehetőségeinket.

Tanulunk kreativitást, rugalmasságot, alkalmazkodó képességet fejleszteni.

Változtatunk, mert kell. Lehet máshogyan is élni. Takarékosabban és hatékonyabban bánunk az időnkkel és energiáinkkal. Jobban figyelünk a higiéniai szokásokra és a gyermekeknek is megtanítjuk. Személyes találkozók helyett on-line tartjuk a kapcsolatot. Munkába járás helyett home office-ban dolgozunk, stb.

Tanulunk örülni nemcsak a nagy, hanem a kis dolgoknak is:

 • Élvezzük, hogy digitális világban élünk, mert segítség a kapcsolataink ápolásában, bevásárlásban, ügyintézésben, home office-ban és a tanulásban.
 • Megnyugszunk, hogyha megmaradhat a munkahelyünk!
 • Fellélegzünk, ha végre levehetjük a maszkot!
 • Boldogság tölt el, ha találkozhatunk szeretteinkkel!
 • Örülünk, mikor végre kijutunk a karanténból!
 • Megkönnyebbülünk, amikor negatív a teszt eredménye!
 • Jó érzés, ha végre nem mondják, hogy MARADJ OTTHON!
 • Izgatottan várjuk, hogy elkészüljön a vakcina!
 • Boldogok leszünk és hálásak, amikor helyre áll a régi élet, amely már sokkal értékesebb!